Nyheter

Samsung manifesterar meningsfull innovation under CES 2017

09 Januari 2017

Las Vegas, USA – 5 januari, 2017 – Innovation ska svara upp emot människors behov, utmaningar och önskemål, men också flytta gränserna för vad som är möjligt. Nyheterna som presenteras och visas upp av Samsung under CES 2017 i Las Vegas manifesterar kärnan i meningsfull innovation. Det handlar om hur innovation kan lösa utmaningar för människor eller förenkla deras dagliga liv. Till exempel en ny tv-apparat som är anpassad efter att ge den bästa möjliga upplevelsen utifrån hur människor faktiskt tittar på tv.

En tv som gör det möjligt att titta på tv som man själv vill
En utmaning när det gäller tv-tittande har varit att det många gånger är svårt att få en perfekt bild beroende på vilket ljusförhållande man har. Med Samsungs nya QLED TV har man löst detta och de nya tv-apparaterna ger en bättre bildkvalitet och kraftigare ljusstyrka än någonsin tidigare. Samsungs QLED TV kan visa fler detaljer, fler färger och en djupare svärta i alla möjliga ljusförhållanden i hemmet och ger dessutom samma upplevelse oavsett var i rummet du sitter och vilken vinkel du tittar ifrån. QLED kommer i serierna Q9, Q8 och Q7. Lika viktigt som en bra bild är att tv:n passar in i hemmet. För att slippa kablar bakom tv:n, har de nya QLED modellerna alla anslutningar samlade i en extern hub som ansluts till tv:n via en genomskinlig, närmast osynlig kabel. Nytt är också ett väggfäste som göms i baksidan av tv:n och gör det möjligt att montera tv:n direkt mot väggen utan något avstånd mellan tv och vägg.

Samsungs Smart-TV har också blivit smartare. Eftersom många idag tittar på innehåll från många olika källor har vi samlat alla källor i vår smart hub, så att du enkelt kan växla mellan direktsänd tv och strömmande innehåll från dina favoritappar med fjärrkontrollen OneRemote eller via den nya och förbättrade mobil-appen Smart View.

En Soundbar med inbyggd subwoofer för ett snyggare vardagsrum
Tidigare har man ofta behövt ha en separat subwoofer stående någonstans i tv-rummet vilket många har uppfattat som onödigt och även gjort det svårare att möblera som man vill. Under CES i Las Vegas presenterar Samsung en lösning på det här problemet. MS750 Soundbar är Samsungs första soundbar med inbyggd subwoofer så att du slipper ha en separat enhet i rummet.

Under CES visar Samsung även upp M9500 UHD Blu-ray spelare som bland annat gör det möjligt att föra över ljudet från tv:n till de egna Bluetooth-hörlurarna vilket ger en ökad flexibilitet och gör det möjligt att få en fängslande upplevelse oavsett vad som sker runt omkring och utan att störa andra. En annan nyhet på ljudområdet är H7 Wireless som är en ny smart högtalare för strömmat ljud med inbyggda kontroller så att du kan styra musiken utan att behöva ta fram din smartphone.

Hälften av alla unga svenskar tittar på TV i mörker: Därför ska du tända när du tittar på TV

25 November 2016

Fyra av tio svenskar känner sig nedstämda på grund av mörkret under vinterhalvåret. Det visar en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Samsung. Förutom bristen på dagsljus visar även forskning att belysning inomhus kan påverka vår energinivå. Närmare var tredje svensk uppger samtidigt att de tittar på TV i ett nedsläckt rum och bland personer i åldern 18-29 år är siffran som allra högst (47 procent). Nu vill Samsung utmana våra mörka TV-vanor med hjälp av nya tekniken Quantum dot, för att visa hur TV-upplevelsen blir till en energigivande stund.

Stockholm – 24 oktober 2016 – Var fjärde svensk spenderar mellan 21 och 28 timmar i veckan framför TV:n och ungefär var tredje gör detta i mörker. Främst är det den yngre generationen som släcker ned, hela 47 procent har alltid eller ofta släckt när de tittar på TV. Det visar en Novus-undersökning som Samsung genomfört bland 1 000 svenskar. Undersökningen visar också att många släcker ned hemma i samband med TV-tittandet av gammal vana och 36 procent av alla svenskar har det mörkt i rummet för att de upplever bildkvalitén som sämre i ett ljust rum. Magnus Nilsson, Samsungs tekniska produktchef menar att det är en vana som kan utmanas med hjälp av bildkvalitén som finns i Samsungs TV-apparater.

– Skärmtekniken Quantum dot som finns i våra TV-apparater är så pass kraftfull att den ger en lika bra upplevelse i ljusa miljöer, vilket öppnar upp för nya sätt att se på TV. Att de flesta släcker ner när de tittar på TV är till stor del en kvarleva från förr. Idag har Quantum dot-tekniken kommit väldigt långt och vi behöver inte längre släcka ner för att få en mäktig bildupplevelse, säger Magnus Nilsson.

Studier visar att ljusets kvalitet, riktning och fördelning i rummet har stor betydelse för hur vi mår, framförallt ljuset runt om oss på väggar och tak. Helena Kubicek Boye, psykolog med fokus på välmående möter många som känner sig nedstämda under vinterhalvåret. Hon menar att det inte finns någon entydig förklaring till varför mörkret påverkar vårt välmående men att ljusa miljöer inomhus och utomhus kan ha en energigivande effekt.

– Många känner av höst och vintertrötthet och att öka ljuset inomhus på kvällen kan då vara ett bra sätt att motverka tröttheten. Vi får då in mer ljus under dygnet vilket kan göra att vi känner oss piggare, säger Helena Kubicek Boye och fortsätter:

– Ju mer ljus vi tar in, desto piggare blir vi eftersom mängden ljus omkring oss indirekt påverkar vår vakenhet genom att reglera frisättningen av vårt sömnhormon melatonin.

För att utmana våra mörka TV-vanor kommer Samsung under vintern att utmana personer i Norden att tända upp belysningen när de tittar på TV i ett experiment. Följ deras upplevelser via hashtaggen #Samsung #LightsOn.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Samsung under november 2016 och baseras på svar från 1 000 respondenter i Sverige.